2012. március 23., péntek

Tandemszoptatás

Egy kedves ismerősöm kért meg, hogy írjak neki egy kis összefoglalót a tandemszoptatásos tapasztalataimról. Gondoltam itt is megosztom ezt, mert biztos jó lesz erről is nosztalgiáznom majd évek múlva, amikor már egy szopizós gyerekem sem lesz. :-)


Szóval, mint mindennek ennek is két oldala van. Ne úgy képzeljétek el, hogy csupa rózsaszín felhő az egész! Ezért is szoktam mondani az anyukáknak, hogy már a várandósság alatt figyeljenek az érzéseikre, önmagukra és ha úgy érzik, hogy ez nekik túl sok lenne, akkor szépen fokozatosan válasszák el a nagyobb gyerkőcöt. Amire elvileg 60%-ban nincs is szükség, mert a statisztikák szerint 60%-ban elválasztódnak maguktól is. (Azért írom, hogy elvileg, mert nekem az 5 gyerkőcből egy sem választódott el... :-))))
Szóval nagyon-nagy segítség a testvérféltékenység kezelésében! De tényleg! A negyedik gyerkőcöt, Lizit kénytelen voltam a szülés előtt 1 hónappal elválasztani egyik napról a másikra vérzés miatt. Két hétig nem szopizhatott, de sajnos utána már nem is akart. Mégis, mikor megszületett Rebeka, akkor ő is kérte a cicit 1-2x, de nem szopizott, csak tesztelt, hogy odaadnám-e neki, az ő nyelvén, hogy szeretem-e még? :-) Persze a többiek el is fogadták...

Nem ritka, hogy az első hónapban szinte megint csak szopizik a nagyobb gyerkőc is, de legalábbis jóval kevesebbet eszik egyebet, mert jól lakik ő is a tejecskével. Emlékszem, hogy Helena az első hónapban (Győző születése után) 1 kg-t hízott!!! :-)))
Viszont ez olyan, mintha kvázi ikreket szoptatna az anyuka, tehát jó sok szopival kell számolni. Van, aki ezt úgy éli meg, hogy elege lesz az egészből, mert úgy érzi, hogy ő már csak egy "fejőstehén". Bocsánat, hogy így írom, de konkrétan ezt mesélte nekem egyszer egy anyuka. Ilyenkor beválhat az, ha csak bizonyos időszakban, vagy helyzetekben engedjük a nagyobbat szopizni. Persze nem árt, ha már mondjuk kb. 2 éves, mert mondjuk egy 1 évesnek nem lehet ezt megmagyarázni... Én pl. most Rebekát reggel és este engedem szopizni, ha napközben kéri (pl. ha unatkozik, nyűgös, mert fáradt), akkor szerencsére el tudom terelni a figyelmét pl. mesével.

Nagy kérdés az, hogy mi van akkor, ha mondjuk a nagyobbik gyerkőc náthás? Én is így jöttem haza Félixszel a kórházból, hogy Rebeka durván náthás volt és köhögött is még csúnyán. Én azt csináltam, hogy Rebeka után gyorsan lemostam a mellem szappannal és egy darabig nem adtam abból Félixnek. Ez most elég volt, hála Istennek, nem kapta el Félix. Bár tény, hogy az első hetekben véd a legerősebben a tej. Sokszor volt, hogy elkapta a nagyobbtól a kisebb, de a csuda tudja, hogy ez a tandemtől volt-e vagy sem, mert más is elkapta a családban, aki nem is szopizott már. Van, aki úgy csinálja, hogy az egyik mell mindig a kicsié, a másik mindig a nagyé. Ennek az a hátránya, hogy általában a nagyobbik hamarabb elválasztódik és emiatt az "ő melle" elapad és méretbeli különbség lesz a két mell között. Mondjuk ez csak esztétikai probléma, ami elmúlik, ha a kicsi is elválasztódik, de van, akit esetleg zavar.

A másik, amire érdemes odafigyelni, az az, hogy ha a nagyobb evett valamit szopi előtt, akkor tiszta vízzel öblítse ki a száját (magyarul igyon egy kis vizet), mert egyrészt ekcémás lehet a mama melle is, meg a kicsinek is baja lehet a túl korai "hozzátáplálástól".

A pozicionálás teljesen egyedi, kinek mi jön be? Az egyik bölcsőtartásban, a másik hónaljban, a nagyobbik áll, a kicsi bölcsőtartásban, stb. Legnehezebb talán fekve egyszerre szoptatni mindkettőt, úgy, hogy minden résztvevőnek kényelmes legyen. De az is egy megoldás, ha külön-külön kapnak cicit, csak ehhez egy türelmes nagytesóra van szükség. Itt is sokat számít, hogy mekkora a korkülönbség a két gyerkőc között! 

És a fő kérdés: melyik szopizzon előbb, milyen rendszer legyen a szopiban? Erre nincs egyetlen helyes válasz, mert nagyon helyzetfüggő. Pl. ha tudom hogy régebben szopizott már a kicsi és nagyon éhesen ébred, akkor övé lehet a teltebb mell. De ha nem olyan rég szopizott nagyot és látszik, hogy csak komfortszopizni szeretne, akkor megkaphatja az üresebb mellet is. Vagy pl. ha nem nagyon akar a kicsi éppen szopizni, mert tele van mondjuk a pocakja és nekünk meg nagyon feszül mondjuk az egyik mellünk, akkor direkt meg is kérhetjük a nagyobb tesót, hogy nincs-e kedve szopizni? Vagy pl. ha túl erős a tejleadóreflex, akkor is a nagyobb tesó kezdheti, mert ő már valószínűleg meg tud küzdeni az erős tejáramlással és amikor kissé alábbhagy, akkor megkaphatja a pici azt a mellet. 
Szóval nincs aranyszabály, csak érdemes magunkra és a gyerkőcökre is odafigyelni és a józan ész szerint csinálni. Így nem lehet elrontani!

Amiről még jó ha tudtok, hogy tandemszopinál, ugyanúgy, mint ikrek szoptatásánál nagyobb az esély a tejcsatornaelzáródásra, ill. mellgyulladásra, egyszerűen a gyakoribb szopi, ill. a nagyobb tejmennyiség miatt. Pl. ha olyan a nagytesó, hogy nagyon gyakran szopizik ő is az első hetekben, akkor nagyon vigyázzatok, mert ha mondjuk a nagyi elviszi pár órára sétálni, hogy könnyítsen rajtatok, még abból is könnyen mellgyulladás lehet a kvázi kimaradt szopi miatt!

Én szeretem a tandemszopit, mert abban is segít nekem (!), hogy azt feldolgozzam, hogy van egy új "szerelmem" az újszülött kisbabám képében és vele "megcsalom" a a picit nagyobbat. De van, hogy elegem van, nincs erőm a nagyobbat is szoptatni, ilyenkor kérem a türelmét és ilyenkor igyekszem elterelni a figyelmét. Egyértelműen akkor van nyert ügyem, ha nem olyan fáradt a nagyobb. A kisebbet meg sosem várakoztatom, igyekszem minél hamarabb mellrerakni, amint tudom. Neki is jár az igény szerinti szoptatás, hordozás, ugyanúgy, mint a nagyobbaknak. Ha várni kell, akkor mindig a nagyobbnak kell várnia, mert ő már érettebb rá. Majd ha már a pici is nagyobb lesz, akkor már lehet, hogy ő is tud majd picit várni a sorára, most még ő az első! :-)


2 megjegyzés:

 1. Ez nagyon hasznos bejegyzés!!! Köszi!
  Tényleg nem csupa rózsaszín a tandemszopi, és nálunk is fölszedett magára a nagy egy kis súlyt a picitesónak termelődő tejtől! :) Ez nagyon vicces felismerés volt akkor. Én még azt vettem észre, hogy a terhesség alatt a nagy már szinte csak cumizgatott, mert alig volt tejem, és mintha elfelejtette volna a jó technikát, mert a szülés után nagyon lelkesen pártolta, hogy egyszerre szopizzanak, úgy tűnt, a pici indítja be neki is a tejleadó reflexet. :)

  VálaszTörlés
 2. Szia Réka!
  Nálunk a technikával nem volt gond, inkább csak azzal, hogy a felső metsző fogak néha nagyon fájdalmasan tudtak benyomódni a mellembe. Nekem ezért nem ment sohasem igazán jól a fekve tandem.
  Puszi!

  VálaszTörlés